Żeberka wołowe duszone z zielonym pieprzem
2 kg wołowych żeberek
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka czystego bulionu grzybowego
1/2 szklanki ugotowanych grzybów
1 i 1/2 średniej cebuli
1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz i mielona papryka do smaku
Żeberka rozcinamy na porcje, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce przez co najmniej dwie godziny.
Rozgrzewamy w brytwance lub głębokiej patelni olej z masłem i obsmażamy mięso ze wszystkich stron na jasno brązowy kolor.
Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 2 do 2 i 1/2 godziny), podlewając winem wymieszanym z grzybowym bulionem.
Pod koniec duszenia dodajemy ugotowane grzyby i marynowany pieprz (dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, jeszcze około pół godziny).