Cielęcina z musem z dyni i grillowaną cukinią
Cielęcina schab 0,8 kg
Dynia 1 kg
Cukinia 2 szt.
Śmietanka 36% 0,1 l.
Masło 0,05 kg
Olej rzepakowy 3 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Tymianek 1 gałązka
Sól, pieprz biały
Cielęcinę, po oczyszczeniu z błon (omięsnych), marynujemy w tymianku, czosnku, oliwie, pieprzu i soli i odkładamy w zimne miejsce na 30 min.
Następnie grillujemy mięso, z każdej strony, zawijamy w aluminiową folię i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 min.
Dynię, ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle, zalewając 0,5 l. wody i gotujemy aż warzywa będą rozgotowane, po czym dodajemy śmietanę i miksujemy na gładki mus, dodając, pod koniec miksowania, łyżkę oleju i masła.
Cukinie myjemy i kroimy w paski, usuwając biały środek i marynujemy w przyprawach i oliwie. Cukinię grillujemy z każdej strony i dopiekamy, przez kilka min w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 oC .
Alternatywne dodatki: pieczony ziemniak, kapusta młoda z pomidorami i kminkiem