O wołowinie
Wołowina jest znakomitym źródłem łatwo strawnego i szybko przyswajalnego białka (od 18 do 23%) oraz zawiera niewielką zawartość tłuszczu (około 5%). Jest mięsem bogatym w niezbędne aminokwasy (L-karnitynę, wpływającą na metabolizm tłuszczów, karnozynę – przeciw starzeniu, o wysokim znaczeniu dla odporności organizmu), witaminy (A,D,E,K) i składniki mineralne. Powinna znaleźć się w każdej zdrowej i pełnowartościowej diecie człowieka w umiarkowanej ilości.
Jakość wołowiny i zawartość składników odżywczych zależy od systemu chowu i rasy bydła. Ta najlepsza dla podniebienia, ale także dla naszego zdrowia powinna pochodzić z ras mięsnych, utrzymywanych w systemie pastwiskowym, o zbilansowanej dawce paszowej i zwierząt poddanych ubojowi w odpowiednim wieku.
Profil aminokwasów w mięsie wołowym jest prawie identyczny z ludzkim, w związku z czym jest idealnym narzędziem do budowania mięśni sportowców oraz diety rekonwalescentów np. po zabiegach chirurgicznych, ale także osób starszych, narażonych na sarkopenię (wyniszczenie mięśni). Dzięki wysokiej zawartości żelaza w mięsie wołowym można walczyć z niedokrwistością i anemią (objawy zmęczenie i osłabienie).
W wołowinie występuje żelazo w formie łatwo przyswajalnej, w większej ilości niż u innych gatunków zwierząt rzeźnych. Mięso wołowe jest bogate w sprzężony kwas linolowy (CLA), który występuje w mięsie i mleku przeżuwaczy i udowodniono jego właściwości antynowotworowe.
Mięso wołowe zawiera witaminę B12 i B6, która wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego i nerwowego, niacynę, która zapobiega chorobom serca, cynk (wzrost i rozwój organizmu), selen, żelazo, fosfor, magnez.
Wołowina zawiera ponadto kreatynę (jest źródłem energii dla mięśni, stosowana w suplementach dla sportowców), taurynę i glutation (przeciwutleniacze, zwiększają odporność na choroby, wstrzymują procesy starzenia).
Zalecana przez Instytut Żywności i Żywienia ilość mięsa czerwonego to 500 g tygodniowo. Wszędzie słyszymy o tym, żeby ograniczać wołowinę w diecie. Statystyczny Polak zjada 2,3 kg wołowiny rocznie! Gdyby spożywał 0,5 kg tygodniowo, to roczne spożycie wyniosłoby ponad 25 kg. Wśród mięsa czerwonego króluje jednak wieprzowina (ponad 40 kg rocznie/osobę), ale jej wartość odżywcza nie jest tak wysoka jak wołowiny i cielęciny.