Mięso z giczy wołowej z domowym makaronem, kurkami i szpinakiem
Gicz przednia bez kości 1,5 kg
Grzyby kurki 0,2 kg
Szpinak 0,1 kg
Ser stary olęder 0,1 kg
Cebula 1 sztuka
Czosnek 1 ząbek
Mąka 0,5 kg
Jajka 2 sztuki
Bulion 0,5 l
Sól, pieprz do smaku
Gicz czyścimy i kroimy w kostkę, cebulę i czosnek również kroimy w kostkę. Mięso i warzywa przesmażamy i przekładamy do garnka, zalewamy białym winem i bulionem, gotujemy ok. 2 godz.
Przygotowujemy ciasto z mąki, jaj i wody, przyprawiamy solą i pieprzem, rozwałkowujemy na cienkie płaty a następnie kroimy i pozostawiamy na 15 min., aby ciasto obeschło i gotujemy.
Na patelni przesmażamy odrobinę cebuli i czosnku, dodajemy kurki, zalewamy winem, a gdy wino odparuje, dodajemy mięso z giczy z sosem i makaron, wszystko dobrze mieszamy, dodajemy młody szpinak, przyprawiamy do smaku.
Podajemy na głębokim talerzu ze startym serem.
Alternatywne dodatki: Ser koryciński