

Wołowina w czarnym pieprzu po chińsku


Polędwica wołowa 0,8 kg
Zielona fasolka 0,2 kg
Kapusta bok choy 4 sztuki
Czerwona cebula 0,2 kg
Czosnek 2 ząbki
Imbir 50 g
Chilli 1 sztuka
Grzyby mun 10 g
Kiełki sojowe 0,2 kg
Szczypior z dymki 50 g
Ryż Jaśminowy 0,2 kg
Pieprz czarny młotkowany do smaku
Białe wino 0,1 l
Sos sojowy, sos ostrygowy do smaku
Bulion wołowy 0,2 l


Polędwicę wołową kroimy w paski w poprzek włókien, mieszamy z czarnym pieprzem.
Czosnek, cebulę i imbir obieramy i kroimy, kroimy kapustę. Fasolkę oczyszczamy i gotujemy.
Grzyby mun gotujemy 20 min., odcedzamy i kroimy.
Smażymy w woku cebulę czosnek i imbir, dodajemy mięso i chwilę smażmy, zalewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy resztę warzyw i smażymy wszystko razem, przyprawiamy sosem sojowym i ostrygowym oraz solą i pieprzem, podlewamy wywarem.
Ryż płuczemy, zalewamy wodą 1,5 cm nad powierzchnią ryżu, dodajemy imbir i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym gazie.
Wołowinę wykładamy do miski, podajemy z gotowanym ryżem.
Alternatywne dodatki: chiński makaron, smażony ryż