Jak
przechowywać wołowinę?
- świeżą wołowinę przechowuj w lodówce w temperaturze 2 – 7°C
- nie myj mięsa przed przechowywaniem
- nie rozdrabniaj, większe kawałki przechowają się dłużej
- naczynie z mięsem przykryj (nie wysycha, nie dostają się drobnoustroje)
- możesz wołowinę zamrozić, ale zawiń szczelnie by nie traciła wody.
- zamrażaj szybko, rozmrażaj powoli. Mięso zamrożone przechowuj maks. dwa miesiące
Aby mięso wołowe było kruche i smaczne, całe tusze powinny być poddane procesowi dojrzewania przez 7–10 dni w temperaturze 2-3°C, a dopiero później poddane rozbiorowi i sprzedawane. Ze względu na koszt tego zabiegu, jest on często pomijany. Właściwe zatem przechowywanie schłodzonego mięsa w warunkach domowych przez 2-3 dni nie jest błędem, a wręcz pożądaną czynnością.
