Wołowina z orzeszkami na ostro

Wołowina (ogony z polędwicy) 0,8 kg
Cebula duża 1 szt.
Szczypiorek 0,05 kg
Czosnek 3 ząbki
Papryka kolorowa 2 szt.
Orzeszki słone 0,1 kg
Pieczarki 0,05 kg
Papryczki chilli 5 szt.
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Sos sojowy 2 łyżki
Sos ostrygowy 4 łyżki
Olej sezamowy 1 łyżeczka
Cukier 1 łyżeczka
Pieprz biały ¼ łyżeczki
Pieprz kruszony 1 łyżeczka
Olej rzepakowy 4 łyżki

Polędwicę kroimy w plasterki grubości 0,5 cm., przekładamy do miski i marynujemy w kruszonym pieprzu, posiekanym drobno czosnku i oleju sezamowym. Odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Na rozgrzanym oleju obsmażamy plasterki wołowiny tak, by w środku pozostały surowe.

Warzywa, cebulę i paprykę kroimy w kwadraty o boku 2 cm., umyte pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Papryczki chilli kroimy na małe kawałki.

Szczypiorek kroimy w kawałki, o długości 4 cm. będą one służyć do dekoracji dania.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i tak przygotowaną zawiesinę użyć do zagęszczenia potrawy.

W naczyniu typu wok lub w wysokim garnku należy rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć cebulę z papryczkami i orzeszkami, a następnie wkładamy przesmażone mięso, pokrojone w plasterki paprykę i pieczarki, całość bardzo intensywnie mieszając.

Po kilku minutach dolewamy niewielka ilość wody i dodajemy przyprawy: sos sojowy, sos ostrygowy, cukier, pieprz biały. Całość delikatnie zagęszczamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej.

Alternatywne dodatki: cukinia, bakłażan

Gotujesz?
Przyślij przepis