Bitki wołowe w sosie grzybowym
500 g mięsa na bitki
2 łyżki oliwy
około 500 ml bulionu lub wody wymieszanej z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką sosu worcester i 1/2 łyżki oliwy extra vergine
1/2 szklanki suszonych grzybów (borowików, podgrzybków)**
1 cebula cukrowa
1 łyżka masła lub oliwy
około 200 g grzybów (np. leśnych, mrożonych lub świeżych, ewentualnie pieczarek)
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki mąki
* np. szynki cielęcej, udźca cielęcego lub wołowego bez kości lub mięsa wieprzowego np. karkówka
* * ilość grzybów możemy ograniczyć w zależności od upodobań i zapasów w spiżarce
Mięso pokroić w poprzek włókien na 1/2 cm plasterki. Wkładać je pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i rozbijać tłuczkiem na cieńsze filety. Większe filety przekroić na pół.
Rozgrzać oliwę na dużej patelni, włożyć mięso i obsmażyć je z każdej strony po około 2 minuty. W razie potrzeby smażyć mięso partiami. Po obsmażeniu odkładać na talerz.
W garnku zagotować bulion lub wodę wraz z dodatkami, dodać 4 ziarenka pieprzu, jeśli trzeba – doprawić solą. Na wrzący bulion włożyć mięso oraz opłukane suszone grzyby. W razie potrzeby wlać więcej bulionu lub wody, tak aby prawie całe mięso było przykryte. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywą przez około 1 i 1/2 godziny.
Cebulę obrać, drobno posiekać w kosteczkę. Grzyby świeże lub mrożone umyć jeśli jest taka potrzeba, osuszyć na ręcznikach papierowych, pokroić na kawałki. Patelnię po mięsie wytrzeć ręcznikiem papierowym, roztopić łyżkę masła, włożyć cebulę oraz grzyby. Smażyć na większym ogniu co chwilę mieszając, przez około 4 minuty. Grzyby włożyć do garnka z mięsem i dalej wszystko gotować przez około 1/2 godziny, aż mięso będzie już miękkie.
Na koniec dodać śmietankę, uprzednio wymieszaną z mąką, kilkoma łyżkami sosu z mięsa i z 2 łyżkach zimnej wody. Wymieszać i zagotować.
PROPOZYCJA PODANIA:
Szczypta czerwonej papryki ostrej i szczypta słodkiej do posypania po całym daniu / opcjonalnie – papryka marynowana jako dodatek / purée paprykowo-ziemniaczne: 3 czerwone papryki, 1 kg ziemniaków, 3 łyżki masła.
Papryki włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C na 30 minut. Jeszcze gorące włożyć do foliowego woreczka na 10 minut, następnie wyjąć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona. Odłożyć 4 ćwiartki papryki do podania, resztę pokroić w kosteczkę.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, od razu dodać do nich pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz masło i rozgnieść wszystko praską do ziemniaków, w razie potrzeby doprawić solą.150 mililitrów.
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i oprószamy mąką.
Obsmażamy na silnie rozgrzanym oleju na jasnobrązowo z każdej strony. Przekładamy do rondelka.
Cebule kroimy w piórka, szklimy na tłuszczu pozostałym na patelni i przekładamy do rondelka.
Wlewamy wodę i dusimy do miękkości mięsa (w razie potrzeby możemy jej dolać.
Gotową wołowinę przekładamy na półmisek, kroimy w dość grube plastry. Do rondelka wlewamy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy i tak powstałym sosem polewamy mięso.