Pieczony rostbef z grzybami i kaszą kus kus

Rostbef bez kości 0,8 kg
Grzyby prawdziwki 0,3 kg
Kasza Kus Kus 0,2 kg
Ser oscypek 0,1 szt.
Masło 2 łyżki
Mleko 0,2 L
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Oliwa 3 łyżki
Musztarda 3 łyżki
Majeranek 1 łyżeczka
Natka pietruszki 1 pęczek
Sól, pieprz kruszony

Rostbef myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy marynatą przygotowaną z musztardy, oliwy, czosnku, posiekanego majeranku, soli i kruszonego pieprzu. Mięso wkładamy do pieca nagrzanego do temp. 180 0C na ok. 50 min. i po upieczeniu kroimy w plastry.

Oczyszczone i umyte grzyby myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle z cebulą pokrojona w kostkę i czosnkiem, pokrojonym w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem, pod koniec dodajemy dużo posiekanej natki.

W garnku gotujemy wodę z solą i pieprzem, wsypujemy kaszkę kus kus i energicznie mieszamy, po kilku minutach odkładamy w ciepłe miejsce, by kasza wchłonęła wodę. Dodajemy drobno starty ser oscypek i wykładamy łyżką na talerz.

Alternatywne dodatki: buraczki w miodzie, kasza jaglana z natką pietruszki

Gotujesz?
Przyślij przepis