Makaron szczawiowy z cielęciną i pestkami dyni
Cielęcina mostek 0,6 kg
Musztarda słodka 1 łyżka
Pestki dyni 0,05 kg
Pomidor 2 szt.¬
Cebula mała 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Mąka 0,6 kg
Szczaw 0,2 kg
Oliwa 5 łyżek
Jajka 6 szt.
Sól i pieprz biały
Cielęcinę kroimy w paseczki i przekładamy do miski, dodajemy łyżkę musztardy, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz.
Szczaw miksujemy z łyżką oliwy i dodajemy do przesianej mąki, dodajemy jajka, ciasto doprawiamy solą i wlewamy wodę do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego i odstawiamy na 20 minut, bo po tym czasie będzie bardzo elastyczne.
Ciasto rozwałkowujemy na cienkie płaty, a następnie kroimy w długi makaron, lekko przesypujemy mąką, by się nie posklejał. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 min.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rozgnieciony czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i mięso, pokrojone w paski, delikatnie mieszając.
Dodajemy ugotowany makaron i listki szczawiu, mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paski pomidory, po usunięciu gniazda nasiennego.
Makaron wykładamy na talerz i posypujemy pestkami dyni.
Alternatywne dodatki: grzyby polskie np. prawdziwki