Rostbef wołowy w pieczywie czosnkowym, smażone ziemniaki
Rostbef wołowy 1 kg
Sałata lodowa 0,5 główki
Ogórek konserwowy 8 sztuk
Ziemniaki 1 kg
Cebula 0,3 kg
Czosnek 4 ząbki
Bułka czosnkowa lub inne pieczywo 4 sztuki
Majonez 0,1 kg
Sos BBQ 0,1 kg
Białe wino 0,1 L
Olej rzepakowy 0,5 L
Rostbef marynujemy w czosnku, pieprzu i rozmarynie, pozostawiamy na 2 godziny w lodówce.
Następnie pieczemy w temperaturze 900C do osiągnięcia wewnątrz mięsa temperatury 540 C, tj. przez ok. 90 min. Cebule kroimy, smażymy, dodajemy sos BBQ, białe wino i gotujemy 5 min., aby przeszła smakiem. Ziemniaki gotujemy, kroimy w cząstki i smażymy w oleju.
Sałatę lodową kroimy w paseczki i mieszamy z majonezem.
Bułki zagrzewamy w piecu, kroimy na pół, układamy sałatę, cienkie plastry mięsa, cebulę BBQ i plastry ogórka konserwowego, przykrywamy drugą połówką pieczywa. Kanapkę układamy na talerzu razem z pieczonymi ziemniakami.
Alternatywne dodatki: Frytki i mieszane sałaty z dresingiem ziołowym