Włoska rolada wołowa braciole

750 g łaty wołowej
4 łyżki oleju
1/2 szklanki pokruszonego świeżego chleba
1/2 szklanki tartego parmezanu lub innego dojrzałego sera
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 cebula
2 puszki pomidorów pelati
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki cukru

Mięso rozłożyć na desce błyszczącą stroną do dołu. Powierzchnię mięsa natrzeć olejem. Wymieszać okruchy świeżego chleba (bez skórki) z natką pietruszki, startym Parmezanem, oregano, drobno posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Mieszankę chleba i przypraw równomiernie rozłożyć na powierzchni mięsa. Docisnąć. Zwinąć roladę, zaczynając od krótszego boku. Związać bawełnianym sznurkiem.

Roladę osmażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do brytfanny lub rondla. Dodać cebulę, podlać wodą i dusić do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą.

Gdy mięso dochodzi, przygotować sos. Przetarte pomidory pelati  doprawić solą, cukrem, tymiankiem i bazylią, dodać 1/4 szklanki wody. Tak przygotowany sos doprowadzić do wrzenia i zredukować, czyli odparować go, aż do zagęszczenia.  Gotowe mięso wyjąć na deskę i pokroić na plastry.

Podawać z pomidorowym sosem i makaronem.

Gotujesz?
Przyślij przepis