Gulasz cielęcy z pieczarkami
mięso cielęce bez kości 1/2 kg
pieczarki 30 dag
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
smalec 3 łyżki
mąka 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Następnie podsmażyć na 1 łyżce smalcu. Rumiane mięso podlać odrobiną wody, oprószyć solą i pieprzem, dusić pod przykryciem do miękkości.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić wsypać do cebuli i dusić około 10 minut.
Z pozostałego smalcu i mąki zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z mięsem, dodać pieczarki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.
Gulasz cielęcy podawać z kasza lub ziemniakami.