Polędwica z boczkiem i rozmarynem górskim podana z kaszą gryczaną

Polędwica wołowa 0,8 kg
Boczek surowy plastry 0,2 kg
Kasza gryczana 0,2 kg
Cebula 2 szt.
Czosnek 2 ząbki
Marchew 0,4 kg
Cukinia 0,5 kg
Ser kozi 0,2 kg
Masło 0,1kg
Rozmaryn górski 2 gałązki
Liść laurowy 3 szt.
Majeranek
Sól, pieprz kruszony

Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu, posypujemy pokrojonym rozmarynem górskim, grubo ziarnistym pieprzem i zawijamy w plastry boczku, a następnie wkładamy na ok. 20 min do pieca, rozgrzanego do temp. 185 oC. Upieczoną polędwicę kroimy w grube plastry takiej grubości, aby można było je ustawić na talerzu.

Kaszę gryczaną smażymy z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i majerankiem, zalewając wodą i doprawiając przyprawami (sól, pieprz kruszony, liść laurowy).

Gdy kasza wchłonie całą wodę, przekładamy ją do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i posypujemy startym kozim serem i zapiekamy w nagrzanym piecu. Marchew obieramy i kroimy na pół, to samo robimy z cukinią, a całość kroimy w tzw. łezki, które smażymy na roztopionym maśle, doprawiając do smaku.

Ozdabiamy talerz rozmarynem.

Alternatywne dodatki: kasza jaglana, fasolka szparagowa

Gotujesz?
Przyślij przepis