Tajska sałatka z wołowiną

2 steki z wołowiny – rostbefu lub chudszego antrykotu

Marynata do steków:
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki sosu rybnego
3 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego drobno imbiru

składniki:
sałata masłowa, lodowa lub młody szpinak
paczka pomidorów koktajlowych
ogórek
cebula – może być czerwona
łyżka posiekanych listków mięty
4 łyżki posiekanych listków kolendry
prażony sezam lub prażone orzeszki ziemne do posypania
oczywiście stek wołowy

Sałatka tajska dressing:
pół lub więcej ostrego chilli ;-)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki cukru
2 łyżki sosu rybnego
2-3 łyżki soku z limonki lub cytryny

Steki należy oczyścić z nadmiaru tłuszczu oraz ścięgien. W dużej misce należy połączyć wszystkie składniki marynaty i pozostawić w niej steki na 2-3 godziny lodówce.

Dresing do sałatki najlepiej przygotować w moździeżu, gdzie rozgniatamy czosnek, chilli i cukier, następnie dodając sosu rybnego i soku z limonki. Jeśli nie mamy moździerza można użyć również blendera.

Sałatę myjemy i przekładamy do dużej miski. Na sałatę kładziemy pokrojone w cienkie plastry ogórka, cienko pokrojoną cebulę oraz połówki pomidorów koktajlowych.

Steki wyjmujemy z lodówki i przekładamy na talerz odsączając maksymalnie z marynaty. Steki należy smażyć na odrobinie oleju na dobrze rozgrzanej patelni – najlepiej grillowej. Każdą ze stron steka smażymy około 2,5 – 3,5 minuty – steki powinny być średnio wysmażone lub jeszcze krwiste w zależności od upodobania.

Po usmażeniu przekładamy steki na drewnianą deskę do odpoczęcia. Po około 5 minutach kroimy steki na cienkie plastry krojąc w poprzek włókien.

Do miski z sałatą przekładamy kawałki steków. Całość polewamy dressingiem oraz posypujemy posiekaną kolendrą oraz miętą.

Gotujesz?
Przyślij przepis