Wątróbka cielęca z cebulą, lubczykiem, maślaną bułką i sałatą z jabłkiem

Wątróbka cielęca 1 kg
Cebula 2 sztuki
Jabłko 1 sztuka
Cytryna 1 sztuka
Mieszane liście sałat 0,5 kg
Lubczyk 10 g
Maślana bułka 4 sztuki
Czerwone wino 0,2 l
Ocet 10 ml
Cukier 10 gr
Miód 10 g
Sól, pieprz do smaku
Oliwa 0,2l
Masło 50 g
Mieszane sałaty (karbowana, rzymska, rukola )

Wątróbkę oczyszczamy z błon, osuszamy i delikatnie, na małym ogniu, smażymy w oliwie po 2 min. z każdej strony, wyjmujemy wątróbkę, następnie smażymy cebulę, zalewamy czerwonym winem, odparowujemy i dodajemy masło. Wątróbkę wkładamy do powstałego sosu i podgrzewamy.

Ocet miksujemy z cukrem, miodem, sokiem z cytryny i 50 ml oliwy.

Sałatę myjemy i mieszamy z dresingiem i plastrami jabłka.

Bułkę maślaną pieczemy w piekarniku na złoty kolor i podajemy razem z wątróbką i mieszaną sałatą.

Alternatywne dodatki: gotowane ziemniaki, kluski kładzione

Gotujesz?
Przyślij przepis