Grasica cielęca, karmelizowana antonówka i krem pietruszkowy

Grasica cielęca 0,8 kg
Jabłko antonówka 4 sztuki
Cebula 0,2 kg
Pietruszka korzeń 0,5 kg
Śmietana 30% 0,2 l
Olej rzepakowy 0,1 l
Cukier 50 g
Sól, pieprz do smaku

Grasice sparzamy wrzątkiem, obieramy z błon, kroimy i obtaczamy w mące, następnie smażymy na patelni z każdej strony na złoty kolor ok. 2 min.

Jabłko kroimy w krążki, smażymy na patelni i karmelizujemy w maśle z dodatkiem cukru.

Pietruszkę gotujemy w śmietanie, przyprawiamy solą, pieprzem i miksujemy.

Powstały krem rozprowadzamy po talerzu łyżką, grasice układamy na przemian z jabłkiem w piramidę, dekorujemy ziołami.

Alternatywne dodatki:
sałatka z pomidorów i ogórka,
sałata z dressingiem miodowym

Gotujesz?
Przyślij przepis