Makaron smażony z wołowina
100 gramów makaronu ryżowego
około 150 gramów mięsa wołowego odpowiedniego do szybkiego smażenia (polędwica, rostbef, antrykot)
2 ząbki czosnku
centymetrowy kawałek świeżego imbiru
kilka suszonych grzybów mun
garść zielonego mrożonego groszku
ciemny sos sojowy
świeża papryczka chilli
olej
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej zmieszanej z połową szklanki ciepłej wody
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedź, odstaw.
Czosnek i imbir drobno posiekaj, następnie rozetrzyj na pastę z odrobiną soli za pomocą noża.
Mięso pokrój bardzo cienko.
Grzyby namocz w gorącej wodzie przez około 15 minut, odsącz, pokrój w cienkie paski, groszek rozmroź.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, utrzymując duży płomień wrzuć mięso i pozostaw na 30 sekund (bez mieszania), dodaj czosnek z imbirem, grzyby oraz groszek i smaż około 3 minut prawie cały czas mieszając (utrzymuj maksymalny ogień), dorzuć makaron, smaż kolejną minutę, po czym dopraw sosem sojowym, wymieszaj, wlej wodę z mąką, raz jeszcze wymieszaj i wyłącz ogień.
Na koniec dodaj plasterki papryczki chilli i od razu podawaj.