Azjatycka sałatka z wołowiną

300 g wołowiny (polędwica lub rostbef)
garść miksu sałat
2 ogórki
2 małe marchewki lub 1 duża
30 g orzeszków ziemnych, grubo posiekanych
po 2 garście mięty i kolendry
1 mango
1 łyżeczka oleju

Sos:
sok z 1/2 limonki
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
szczypta soli
szczypta chili

Sos:

Wymieszaj składniki sosu (sok wyciśnięty z 1/2 limonki, olej sezamowy, syrop klonowy, łyżeczka tartego imbiru, łyżeczka syropu klonowego, łyżka sosu sojowego, sól, szczypta chili).

 

Sałatka:

Wołowinę pokrój na małe paski w poprzek włókien.

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, smaż mięso 2-3 minuty (nie dłużej).

Marchewki i ogórki pokrój w cienkie paski (np. obieraczką do warzyw). Sałatę opłucz i wysusz (możesz użyć miksu sałat).

Mango obierz i pokrój w dużą kostkę.

Przełóż warzywa do miski, dodaj mango, ostudzone mięso. Zalej sosem i posyp dużą garścią mięty, i kolendry oraz pokruszonymi orzechami.

Gotujesz?
Przyślij przepis