

Kofty wolowe


mięso mielone wołowe 40 dag
cebula
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
natka pietruszki
1 łyżka
kolendra
0.5 łyżeczki
Imbir mielony 0.5 łyżeczki


Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Do miski włożyć mielone mięso, dodać cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, zmiażdżoną kolendrę i imbirem.
Masę mięsną doprawić na ostro solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne, wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie formować z mięsa kulki, każdą nadziewać na szpadki do szaszłyków i rozpłaszczyć. Można je przed pieczeniem skropić olejem.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, układać kofty i piec w piekarniku na opcji grill przez 12-15 minut w 240°C.