Greckie cofty wołowe

Mielone mięso wołowe 0,8 kg
Chleb razowy 2 kromki
Kasza kuskus 0,2 kg
Czosnek 3 ząbki
Czerwona cebula 0,3 kg
Bób 0,4 kg
Cytryna 1 sztuka
Masło 20 g r
Natka pietruszki 1 pęczek
Kolendra 1 pęczek
Pomidory koktajlowe 0,25 kg
Sól, pieprz, kminek, czubrica, chilli do smaku
Cukier 10 g
Oliwa 0,3 l

Pietruszkę i cebulę drobno siekamy, kromki chleba razowego moczymy w wodzie. Następnie odciskamy i mielimy w maszynce, mieszamy z mięsem, dodajemy przyprawy i wszystko dobrze wyrabiamy, formujemy małe owalne kiełbaski, nadziewamy na szaszłyki. Tak przygotowane mięso grillujemy lub smażymy po 3 min. z obu stron.

Kaszę kuskus wsypujemy do naczynia, wrzucamy kostkę masła, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, pozostawiamy na 5 min.

Bób gotujemy w wodzie z solą i cukrem, obieramy, pomidory koktajlowe kroimy, czerwoną cebulę kroimy drobno, dodajemy kuskus, posiekaną pietruszkę i kolendrę, przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i wyciskamy sok z cytryny, wszystko dobrze mieszamy.

Alternatywne dodatki: kasza jaglana, gotowane brokuły

Gotujesz?
Przyślij przepis