Tatar wołowy
SKŁADNIKI - 2 PORCJE
250 g wołowiny (polędwicy, ligawy), świeżej, sprawdzonej, z przeznaczeniem do spożycia na surowo
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki zimnej, przegotowanej wody
1 łyżka brandy lub Maggi (opcjonalnie)
sól i pieprz
DODATKI
2 surowe żółtka
1 mała cebula biała lub czerwona
2 ogórki kiszone
1/2 szklanki marynowanych pieczarek lub grzybów leśnych
2 łyżeczki musztardy
pieczywo, masło
OPCJONALNIE
1 łyżka kaparów
2 fileciki anchois
szczypiorek lub natka pietruszki
Mięso schłodzić przed posiekaniem (np. przełożyć z lodówki do zamrażarki na 15 minut).
Skorupki jajek sparzyć wrzątkiem. Przygotować dodatki – bardzo drobno posiekać cebulę, ogórki i grzyby (oraz kapary jeśli używamy).
Mięso drobno posiekać na desce za pomocą dużego, ostrego noża (najpierw na plastry, potem paski, na końcu w malutką kosteczkę). Można też zmielić w maszynce.
Włożyć do miski, dodać olej, wodę (oraz brandy lub Maggi jeśli ich używamy), doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobić.
Uformować 2 dyski z mięsa i ułożyć na talerzach.
Oddzielić żółtka od białek. Zrobić wgłębienie w mięsie i umieścić w nim żółtko.
Mięso obłożyć posiekanymi dodatkami oraz musztardą. Posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać od razu z chlebem i masłem.