Zrazy zawijane duszone po polsku

1,5 kg mięsa wołowego (krzyżowa, ligawa)
kilka cienkich plastrów wędzonego boczku
kilka kiszonych ogórków
cebula, sól, czarny mielony pieprz
olej
bulion wołowy (może być z kostki)
musztarda, 2 łyżki kwaśnej

Umyte i osuszone mięso kroimy na dość cienkie płaty w poprzek włókien, delikatnie i cienko rozbijamy. Każdy płat mięsa smarujemy musztardą, układamy na nim plaster boczku, paski kiszonego ogórka, krążki cebuli, zwijamy w roladkę, spinamy szpilkami lub związujemy bawełnianą nitką.

Zrazy obsmażamy na mocno rozgrzanym na patelni oleju, przekładamy do rondla, podlewamy bulionem, przyprawiamy solą i mielonym pieprzem, dusimy.

Śmietanę mieszamy z mąka na gładką pastę, rozprowadzamy niewielka ilością gorącego sosu, łączymy z potrawą, zagotowujemy mieszając.

Podajemy z dowolną grubą kaszą ugotowaną na sypko, ziemniaczanymi kopytkami i buraczkami zasmażanymi.

Gotujesz?
Przyślij przepis