Pierogi z cielęciną i kaszą gryczaną

1 szklanka kaszy gryczanej,
1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego,
1 cebula pokrojona w kosteczkę,
3 łyżki oliwy,
300 g zmielonej cielęciny,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka pieprzu
1 szklanka Śmietanki 18%
Ciasto:
0,5 kg mąki,
½ łyżeczki soli,
50 ml oleju,
¾ szklanki gorącej wody

Krok 1

Przygotowujemy ciasto pierogowe – łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy ciasto, by odpoczęło.

Krok 2

Kaszkę gryczana dodajemy do naczynia z przykrywką i zalewamy bulionem, przykrywamy na 5 minut, doprawimy solą i pieprzem. Na 2 łyżkach oliwy szklimy cebulę, po czym dodajemy do kaszy.

Krok 3

Mięso dusimy na patelni na 1 łyżce oliwy, przez 20 minut, od czasu do czasu polewamy wodą, aby nie przywarło do dna patelni. Dodajemy sól i pieprz. Cielęcinę wyrabiamy z kasza i cebulą. Wałkujemy ciasto na pierogi, wycinamy placki. Następnie lepimy pierogi i gotujemy je przez 3 minuty.

Gotujesz?
Przyślij przepis