Gulasz wołowy z kładzionymi kluseczkami

1 kg mięsa wołowego gulaszowego
2 cebule
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki tłuszczu
sól pieprz słodka papryka
3 łyżki mąki

Kluseczki
2 szklanki mąki
3 żółtka
2 łyżki masła
1 szklanka mleka

Umyte mięso kroimy w kostkę oprószamy mąką obsmażamy z cebulą.

Dodajemy liść laurowy ziele angielskie.

Doprawiamy solą pieprzem papryką zmiażdżonym czosnkiem.

Podlewamy wodą dusimy do miękkości około 2.5 godziny.

Gulasz podajemy z kluseczkami.

 

Kluseczki

Masło ucieramy z żółtkami dodajemy mąkę mleko ciasto bardzo dokładnie mieszamy.

Kluseczki kładziemy łyżeczką do osolonej wody gotujemy 3 minut po wypłynięciu odsączamy.

Gotujesz?
Przyślij przepis