Gulasz wołowy z kładzionymi kluseczkami
1 kg mięsa wołowego gulaszowego
2 cebule
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki tłuszczu
sól pieprz słodka papryka
3 łyżki mąki
Kluseczki
2 szklanki mąki
3 żółtka
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
Umyte mięso kroimy w kostkę oprószamy mąką obsmażamy z cebulą.
Dodajemy liść laurowy ziele angielskie.
Doprawiamy solą pieprzem papryką zmiażdżonym czosnkiem.
Podlewamy wodą dusimy do miękkości około 2.5 godziny.
Gulasz podajemy z kluseczkami.
Kluseczki
Masło ucieramy z żółtkami dodajemy mąkę mleko ciasto bardzo dokładnie mieszamy.
Kluseczki kładziemy łyżeczką do osolonej wody gotujemy 3 minut po wypłynięciu odsączamy.