Lekko pikantny gulasz z cielęciny

500 g cielęciny na gulasz
1 duża cebula
2 pomidory
2 łyżki papryki czerwonej
1 łyżka wędzonej papryki
1/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminku
7 ziarenek zielonego pieprzu
2 ziarenka jałowca
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
pieprz, sól do smaku

Mięso opłukać, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, wyciąć twardy środek, pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni dobrze rozgrzać olej, wrzucać porcje mięsa, zrumieniać je z każdej strony, po czym przekładać do garnka.

Na tej samej patelni zeszklić cebulę, pod koniec wsypać paprykę czerwoną, wędzoną i chili, kurkumę oraz kminek. Chwilę smażyć, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Przełożyć do mięsa.

Do mięsa oraz cebuli z przyprawami wlać 2 szklanki wody, dodać pomidory w kawałkach, zielony pieprz, jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.

Po tym czasie zdjąć przykrywkę, gotować kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania mąkę rozrobić w 1/4 szklanki wody, dodać śmietanę, wymieszać, następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącego sosu. Tę mieszaninę wlać do garnka z gulaszem, zagotować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Gotujesz?
Przyślij przepis