Górka cielęca na gorącym półmisku z warzywami i pieczonymi ziemniakami

Górka cielęca 0,8 kg
Młode ziemniaki 0,6 kg
Sezonowe warzywa
Marchew 0,3 kg
Cukinia 0,3 kg
Cebulka cukrowa 0,1 kg
Oliwa 0,1 l
Tymianek 4 gałązki
Jałowiec 5 g
Olej lniany
Sól morska do smaku
Pieprz czarny grubo mielony

Mięso należy przyprawić tymiankiem i nasionami jałowca, a następnie obsmażyć na patelni i wstawić do pieca o temperaturze 900C, z sondą, ustawioną na pieczenie w temperaturze 560C wewnątrz mięsa.

Ziemniaki gotujemy w łupinach, kroimy i smażymy na oliwie z cebulką cukrową, dodajemy obrane i obgotowane warzywa. Na gorący półmisek nakładamy warzywa, ziemniaki i porcję mięsa, pieprzymy, dekorujemy tymiankiem i skrapiamy olejem lnianym.

Alternatywne dodatki: ryż gotowany

Gotujesz?
Przyślij przepis