

Sezonowany stek z antrykotu na gorącym półmisku z zieloną fasolką i smażonymi ziemniakami


Antrykot bez kości 1,2 kg
Młode ziemniaki 0,6 kg
Zielona fasolka 0,3 kg
Tymianek 4 gałązki
Cebulka cukrowa 0,2 kg
Olej rzepakowy 0,2 l
Masło
Czosnek 4 ząbki
Pietruszka 10 g
Tymianek 10 g
Rozmaryn 10 g
Czarny pieprz do smaku
Sól do smaku


Antrykot dzielimy na steki po 0,3 kg, obtaczamy w oliwie i grillujemy z każdej ze stron po 3 min., następnie odkładamy w ciepłe miejsce na 2 min.
Ziemniaki gotujemy w łupinach, kroimy na połowy i smażymy na oleju z cebulą cukrową, zieloną fasolkę obgotowujemy i obsmażamy.
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, następnie przesmażamy z cebulą i przyprawiamy.
Masło mieszamy z posiekanym czosnkiem, pietruszką, tymiankiem i rozmarynem oraz solą i mielonym pieprzem.
Nakładamy fasolkę i ziemniaki a następnie mięso, solimy, pieprzymy i układamy masło ziołowe. Do dekoracji dokładamy smażone gałązki tymianku.
Alternatywne dodatki: smażone grzyby, gotowane brokuły, kopytka