Roladki z kapusty nadziewane kasza jaglaną i cielęciną

Cielęcina z udźca 0,6 kg
Kapusta 1 kg
Grzyby suszone 0,05 kg
Kasza jaglana 0,2 kg
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Sól, pieprz, kminek

Kapustę należy tak przygotować, by łatwo było zawijać roladki z cielęciny: po wycięciu głąba, liście kapusty wkładamy do wrzącej osolonej wody na 10 min. Odkładamy do wystygnięcia.

Grzyby suszone zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu kilka minut, odstawiamy do wystygnięcia, wodę po gotowaniu grzybów pozostawiamy, gdyż nią zalejemy roladki przed wstawieniem do pieca.

Mięso cielęce mielimy dwa razy i wkładamy do miski, mieszając z surową kaszą jaglaną, dodając przesmażoną cebulę z czosnkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Do farszu dodajemy pokrojone w paseczki, ugotowane grzyby.

Liście delikatnie sparzonej kapusty rozbijamy i przycinamy do równego kształtu, układamy farsz na środku liścia i zawijamy w roladkę i ściśle układamy w brytfance.

Całość zalewamy bulionem grzybowym i wkładamy do pieca nagrzanego do w tem.175oC na 40 min.

Alternatywne dodatki: kasza gryczana

Gotujesz?
Przyślij przepis