Pieczony rostbef z sosem musztardowym

Rostbef wołowy 1 kg
Czosnek 4 ząbki
Papryka chili 1 sztuka
Rozmaryn 2 gałązki
Musztarda francuska 0,1 kg
Majonez 0,1 kg
Ocet winny 50 ml
Natka pietruszki 1 pęczek
Oliwa 0,1 l
Sól, pieprz do smaku

Mięso umyć, oczyścić z błon, następnie zamarynować w: czosnku, rozmarynie, grubo zmielonym pieprzu i papryce.

Pozostawić w lodówce na ok. 2 godz. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 900C, po 1 godz. sprawdzić mięso termometrem i gdy, osiągnie temp. 540C wyjąć z piekarnika i odstawić.

Sos przygotować mieszając musztardę francuską z majonezem, octem winnym i sosem z pieczenia mięsa, dodać pietruszkę, sól, grubo zmielony pieprz i podawać z rozbefem. Mięso kroić w cienkie plastry w poprzek włókien i podawać z sosem musztardowym.

Alternatywne dodatki: Sos z zielonego pieprzu, Mieszane sałaty

Gotujesz?
Przyślij przepis