Kołduny litewskie

ciasto
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka, ciepła woda
farsz
600 g mięsa wołowego (łopatka)
150 g wołowego łoju
2–3 cebule, sól, mielony czarny pieprz
majeranek, oliwa

Mięso na farsz drobno posiekamy lub mielimy razem z łojem, doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.

Drobno pokrojone cebule szklimy na oliwie, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Z mąki, jajek i ciepłej wody (dolewać ostrożnie w miarę potrzeby) zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Cienko je rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie i wycinamy szklanką małe krążki. Z farszu toczymy małe kulki, układamy na krążkach ciasta, formujemy pierożki starannie sklejając brzegi.

Kołduny gotujemy w dużej ilości solonej wody. Gdy wypłynął, gotujemy je jeszcze niezbyt długo, sprawdzamy czy nie są surowe w środku, wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy w rosole lub czerwonym barszczu posypanym posiekaną natką.

Gotujesz?
Przyślij przepis