Canelloni Bolognese

Mielona wołowina 0,6 kg
Makaron canelloni 0,5 kg
Przecier pomidorowy 50 g
Cebula 0,2 kg
Czosnek 2 ząbki
Mleko 0,2 l
Śmietana 0,2 l
Mąka 20 g
Pomidory koktajlowe 0,5 kg
Bazylia świeża 10 g
Oregano świeże 10 g
Gałka muszkatołowa do smaku
Sól, pieprz do smaku

Cebule i czosnek obieramy i siekamy, przesmażamy na patelni, 1/3 odkładamy do sosu beszamelowego.

Odłożoną cebulę i czosnek przekładamy do garnka, dodajemy masło, zagrzewamy, wsypujemy mąkę, mieszając wlewamy mleko i śmietanę, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, zagotowujemy.

Pozostałą cześć cebuli i czosnku mieszamy z mięsem, dodajemy przecier pomidorowy, oregano, sól i pieprz do smaku, wyrobioną masę przekładamy do worka.

Pomidory koktajlowe sparzamy wrzątkiem, obieramy i usuwamy gniazda nasion, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną bazylię, sól, pieprz i skraplamy oliwą, mieszamy, dołożyć salsę jako dekorację dania.

Makaron gotujemy 8 min i nadziewamy przygotowanym farszem. Tak przygotowane canelloni parujemy w naczyniu przez 15 min i podajemy na sosie beszamelowym z salsą z pomidorów koktajlowych.

Alternatywne dodatki: tarty parmezan

Gotujesz?
Przyślij przepis