

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym z soczewicą


0,5 kg mielonego mięsa wołowego
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka curry
1 jajko
sól/pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Sos:
mała cebula
cukinia
szklanka czerwonej soczewicy
puszka krojonych pomidorów
szklanka wody
ząbek czosnku
parę gałązek świeżego tymianku
sól/pieprz do smaku
łyżka oleju


Obsmażanie pulpecików:
Do miski przełóż mięso mielone, posiekaną natkę, koper, posiekany ząbek czosnku, curry, jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Uformuj małe kulki.
Kładź pulpety na rozgrzany na patelni olej, smaż po parę minut z każdej ze stron, tak by były ładnie przyrumienione.
Podsmażone pulpeciki przełóż do miski. Patelnię umyj i zabierz się za przygotowanie sosu.
Przygotowywanie sosu:
Na rozgrzany na patelni olej przełóż posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię. Warzywa smaż parę minut, mieszając.
Następnie wsyp soczewicę. Zalej ją pomidorami i szklanką wody. Na koniec dodaj świeży tymianek.
Całość duś pod przykryciem około 20 minut. Gotowy sos posól i popierz do smaku.
Na sosie ułóż pulpeciki i duś kolejne parę minut.