Gulasz wołowy z boczniakami

wołowina 500 g
marchew 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
por (biała część) 1 szt
cebula 1 szt
boczniaki 250 g
olej 3 łyżki
mąka 2 łyżki
ogórki konserwowe 3 szt
świeży majeranek 1 garść
bulion wołowy 700 ml
Liść laurowy suszony 1 szt
Ziele angielskie 4 szt
sól i pieprz

Marchew i seler obieramy, kroimy, razem z posiekaną cebulą oraz porem podsmażamy na oleju.

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw, smażymy, cały czas mieszając.

Ogórki kroimy na mniejsze kawałki, grzyby oczyszczamy , kroimy w paski. Boczniaki i ogórki dodajemy do mięsa, oprószamy mąką, wrzucamy posiekany majeranek, chwilę podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu (często mieszając), do miękkości mięsa.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną.

Gotujesz?
Przyślij przepis