Befsztyk w pieprzu kolorowym

Porcja dla: 4 osób

600 g polędwicy wołowej
sól
5 łyżek stołowych oleju
2 łyżki masła
2 łyżki Pieprz kolorowy

Mięso pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm, delikatnie rozbić pięścią.

Befsztyki obtoczyć w rozgniecionych ziarnach pieprzu; pieprz mocno docisnąć do mięsa.

Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, każdą stronę po 1 minucie.

Zmniejszyć ogień, odwrócić mięso i kontynuować smażenie po 2 min. z każdej strony.

Położyć na patelni masło i zredukować ogień do minimum.

Przechylać patelnię i dociskając befsztyki łyżką, aromatyzować je roztopionym masłem.

Dosmażyć na zredukowanym ogniu po 2 minuty z każdej strony.

Zdjąć z patelni, posypać solą.

Łączny czas smażenia dla średnio wysmażonego befsztyka o grubości ok. 2 cm wynosi ok. 5 – 6 min.

Gotujesz?
Przyślij przepis