Befsztyk w pieprzu kolorowym
Porcja dla: 4 osób
600 g polędwicy wołowej
sól
5 łyżek stołowych oleju
2 łyżki masła
2 łyżki Pieprz kolorowy
Mięso pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm, delikatnie rozbić pięścią.
Befsztyki obtoczyć w rozgniecionych ziarnach pieprzu; pieprz mocno docisnąć do mięsa.
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, każdą stronę po 1 minucie.
Zmniejszyć ogień, odwrócić mięso i kontynuować smażenie po 2 min. z każdej strony.
Położyć na patelni masło i zredukować ogień do minimum.
Przechylać patelnię i dociskając befsztyki łyżką, aromatyzować je roztopionym masłem.
Dosmażyć na zredukowanym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
Zdjąć z patelni, posypać solą.
Łączny czas smażenia dla średnio wysmażonego befsztyka o grubości ok. 2 cm wynosi ok. 5 – 6 min.