Stek z mielonej wołowiny, grillowane marchewki, smażone ziemniaki, masło czosnkowe

Wołowina mielona 1,2 kg
Cebula 1 sztuka
Marchew 0,5 kg
Ziemniaki 0,5 kg
Masło 0,2 kg
Czosnek 2 ząbki
Rozmaryn 4 gałązki
Natka pietruszki 1 pęczek
Musztarda francuska 0,1 kg
Oliwa 0,2 l
Sól morska do smaku
Pieprz do smaku

Wołowinę dobrze mieszamy z posiekaną cebulą, pieprzem i pokrojoną natką pietruszki następnie formujemy steki ok. 0,3 kg każdy, mięso grillujemy na grillu po 3 min. z obu stron.

Marchew i ziemniaki gotujemy, marchew grillujemy, a ziemniaki smażymy z gałązką rozmarynu.

Pietruszkę, rozmaryn i czosnek miksujemy z masłem, następnie dodajemy musztardę francuską, sól i pieprz, przekładamy do foremki i odstawiamy do lodówki, gdy stwardnieje kroimy na plastry.

Układamy marchew, na niej kładziemy stek, obok smażone ziemniaki, na mięso kładziemy plaster masła czosnkowego i posypujemy solą morską.

Alternatywne dodatki:

ziemniaki purée, gotowany ryż z warzywami, mieszane sałaty

Gotujesz?
Przyślij przepis