Pręga wołowa z prawdziwkami, szpinakiem i kaszą gryczaną

Pręga wołowa 1 kg
Prawdziwki 0,4 kg
Szpinak 0,2 kg
Kasza gryczana 0,2 kg
Cebula 2 szt.
Czosnek 2 ząbki
Musztarda gruboziarnista 1 łyżka
Majeranek ½ łyżeczki
Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Ziele angielskie 3 szt.
Liść laurowy 1 szt.
Oliwa 4 łyżki
Olej rzepakowy 0,1 L
Sól, pieprz biały

Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki i marynujemy w musztardzie gruboziarnistej, oleju rzepakowym, ziołach prowansalskich, posiekanym czosnku, soli i pieprzu. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie wkładamy do pieca, w żaroodpornym naczyniu, podlewając wodą i dodając przesmażone grzyby z cebulą. Pieczemy w temperaturze 165 0C przez ok. 1 godzinę.

W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę oraz majeranek, dodając suchą kaszę gryczaną. Zalewamy wodą w proporcjach 2 razy tyle wody, co kaszy, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem.

Na patelni smażymy czosnek w plasterkach i cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy listki opłukanego szpinaku, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Alternatywne dodatki: kasza jaglana, brukselka z boczkiem

Gotujesz?
Przyślij przepis