Polędwica wołowa przyprawiona rozmarynem, mus z ziemniaków, smażone kurki z szalotką

Polędwica wołowa 0,8 kg
Ziemniaki 0,6 kg
Grzyby kurki 0,3 kg
Cebula szalotka 0,1 kg
Czosnek 2 ząbki
Rozmaryn 4 gałązki
Mleko 0,2 l
Masło 0,02 Kg
Oliwa z oliwek
Sól do smaku
Biały pieprz do smaku
Czerwone winno aroniowe 0,1 l

Polędwicę oczyszczamy z błon, dzielimy na kotlety o wadze 0,2 kg, przyprawiamy rozmarynem i pozostawiamy na 2 godziny. Mięso grillujemy na patelni, podlewając winem aroniowym, a następnie pieczemy przez 8 min. w piekarniku w temperaturze 130 oC. Po wyjęciu z pieca, do powstałego sosu dodajemy masło i redukujemy do gęstej konsystencji.

Ziemniaki ugotowane i ostudzone przecieramy dodając mleko i masło, a następnie mikserem wtłaczamy oliwę.

Kurki smażymy z szalotką i czosnkiem, podlewamy odrobiną wina i doprawiamy do smaku.

Mus z ziemniaków nakładamy na talerz i pociągnięciem łyżki rozprowadzamy po talerzu. Układamy stek i posypujemy smażonymi grzybami, dekorujemy rozmarynem.

Alternatywne dodatki: grillowane warzywa

Gotujesz?
Przyślij przepis