Pieczona cukinia nadziewana mięsem wołowym

Mięso mielone 1 kg
Cukinia 4 sztuki
Marchew 0,2 kg
Pomidory 0,5 kg
Ser bursztyn dojrzewający 12 mc 0,2 kg
Cebula 0,2 kg
Czosnek 1 ząbek
Pomidory 0,3 kg
Cytryna 1 sztuka
Bazylia 2 g
Oregano świeże 5 g
Jajko 1 sztuka
Masło 20 g
Bułka 1 sztuka
Natka pietruszki 1 pęczek
Sól, pieprz do smaku

Wołowinę zmielić z cebulą, czosnkiem i marchewką, wymieszać z solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki a następnie dodać jajko i dobrze wymieszać.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować, dodać kostkę masła, bazylię, oregano, sól i pieprz, podawać z zapiekaną cukinią.

Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć nasiona, nadziać wołowiną i wstawić do pieca nagrzanego do temp. 1600C na 10 min, cukinie wyjąć z pieca, zetrzeć ser i ponownie wstawić do pieca na 10 min.

Pieczoną cukinie przekroić, podawać z gotowanymi ziemniakami i salsą.

Alternatywne dodatki: Puree ziemniaczane

Gotujesz?
Przyślij przepis