

Cielęcina z pieczarkami w sosie śmietanowym z majerankiem


Cielęcina górka 0,6 kg
Pieczarki 0,3 Kg
Cebula biała 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Śmietanka 36 % 0,3 L
Olej rzepakowy 4 łyżki
Masło 2 łyżki
Sól
Pieprz kruszony
Majeranek 2 gałązki


Cielęcinę (mięso z górki cielęcej bez kości) należy oczyścić z błon (omięsnych) i pokroić najpierw w plasterki, a następnie później w paski. Umytą cebulę kroimy na pół a następnie w piórka. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
Pieczarki myjemy w wodzie i obieramy, usuwając korzonki i kroimy w plasterki, a następnie przesmażamy na oddzielnej patelni na maśle.
W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy cebulę, cielęcinę, czosnek, dodając przyprawy: pokruszony pieprz, majeranek i sól.
Usmażone mięso z przyprawami podlewamy 0,1 wody, dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu, by zgęstniał sos śmietanowy.
Alternatywne dodatki: ryż, kasza jaglana