Policzek wołowy w winie aroniowym z kaszą gryczaną i kremem z kalafiora
Marchew 0,2 kg
Seler korzeń 0,2 kg
Pietruszka korzeń 0,2 kg
Cebula 0,3 kg
Kasza gryczana 0,2 kg
Kalafior 0,5 kg
Szparagi 0,3 kg
Śmietana 30% 0,2 l
Masło zawartości tłuszczu 82% 20 g
Wino aroniowe 0,5 l
Liść laurowy 5 g
Ziele angielski 5 g
Sól, pieprz do smaku
Policzki myjemy i oczyszczamy z błon, następnie obsmażamy, warzywa myjemy, obieramy i wszystko przekładamy do garnka, zalewamy winem i bulionem, dodajemy zioła i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godz.
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemuy kostkę masła, przyprawy i mieszamy.
Kalafior gotujemy ze śmietaną ok.10 min, miksujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi gotujemy, przekładamy na patelnię, podgrzewamy z kostką masła, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz układamy kaszę gryczaną i krem z kalafiora, na środek kładziemy policzek wołowy, dekoracyjnie układamy szparagi.
Alternatywne dodatki: gotowana kalarepa