Bogracz wolowy

500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości)
2 łyżki smalcu
100 g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 marchewki
3 papryki kolorowe
1 łyżka papryki słodkiej suszonej
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1,5 l wody
3-4 ziemniaki
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
kwaśna śmietana do podania
sól, pieprz

Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek.

Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj słodką paprykę, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz.

Podsmaż wszystkie składniki przez minutę, wlej wodę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wsyp ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Po około 10 minutach kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaj krojone pomidory i koncentrat pomidorowy.

Gotuj do miękkości mięsa, około 60 minut zależy od rodzaju mięsa. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.

Gotujesz?
Przyślij przepis