Policzki Cielęce
Policzki cielęce 1 kg
Włoszczyzna 0,5 kg
Cebula 0,1 kg
Białe wino 0,5 l
Szczypiorek 5 g
Grzyby (prawdziwki, kurki, ostrygowe) 0,4 kg
Ziemniaki 0,6 kg
Tymianek gałązki 2 sztuki
Mleko 0,1 l
Masło 0,20 gr
Sól, pieprz do smaku
Mięso myjemy i oczyszczamy z błon, obsmażamy. Włoszczyznę oczyszczamy. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy winem i bulionem, dodajemy tymianek i gotujemy. Miękkie mięso wyjmujemy a sos gotujemy do momentu zagęszczenia płynu.
Obrane ziemniaki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy, odlewamy wodę i przecieramy, dodajemy mleko i masło, wszystko dobrze mieszając.
Grzyby usmażyć z cebulą i czosnkiem, podlać winem, gdy wino odparuje przyprawiamy solą i pieprzem.
Puree z ziemniaków nakładamy na talerz, układamy smażone grzyby i warzywa, polewamy powstałym sosem i dekorujemy krojonym szczypiorkiem.
Alternatywne dodatki: kasza gryczana, gotowane szparagi