

Opiekana ligawa z ogórkiem, rzodkiewką i miodem


Ligawa 1 kg
Ogórek 1 szt. .
Rzodkiewki 1 pęczek
Cebula czerwona 1 szt.
Pomidorki czereśniowe 0,1 kg
Ser polski, np. bursztyn 0,05 kg
Oliwa 5 łyżek
Musztarda 3 łyżeczki
Miód 3 łyżki
Cytryna ½ szt.
Czosnek 1 ząbek
Liść laurowy 2 szt.
Ziele angielskie 4 szt.
Koper 1 gałązka
Sól
Pieprz kruszony


Marynowanie:
Mięso, umyte i oczyszczone z błon (omięsnych), marynujemy w następujących przyprawach: posiekany czosnek, pokruszony pieprz, liść laurowy, i ziele angielskie, następnie skrapiamy oliwą i dodajemy 2 łyżki musztardy i 1 łyżkę płynnego miodu. Odkładamy w chłodne miejsce na 15 min.
Pieczenie:
Pieczemy w foliowym rękawie w piekarniku rozgrzanym do temp. 1850C przez ok. 90 minut.
Sos musztardowo-miodowy z koperkiem:
W mikserze umieszczamy oliwę, musztardę, sok z cytryny , rozpuszczony miód i miksujemy na puszysty sos, wlewamy do miski i dodajemy posiekany koper.
Na talerzu:
Cienko pokrojone plasterki ligawy układamy przy brzegach talerza, pośrodku układamy drobno pokrojone warzywa i całość polewamy
sosem i posypujemy startym serem.
Alternatywne dodatki:
sos jogurtowo-koperkowy, grzanki ziołowe