

Polędwica wołowa w chrupiącym cieście z grzybami i kaszą gryczaną


Polędwica wołowa 0,6 kg
Prawdziwki 0,3 kg
Kasza gryczana 0,2 kg
Cebula 2 szt.
Czosnek 2 ząbki
Mąka pszenna 0,3 kg
Jaja 3 szt.
Masło 0,15 kg
Majeranek 2 gałązki
Oliwa 5 łyżek
Sól
Pieprz
Liść laurowy 2 szt.
Ziele angielskie 1


Ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sito 2 razy, dodajemy zimne i twarde masło, pokrojone na małe kawałki, następnie dodajemy żółtka i roztarty w dłoniach majeranek, doprawiamy szczyptą soli. Ciasto rozwałkowujemy na cienki płat i odstawiamy do schłodzenia, do lodówki
Kasza z grzybami:
Olej rozgrzewamy w garnku, a na nim smażymy posiekany czosnek i cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy umyte, osuszone i pokrojone w plasterki grzyby i całość smażymy. Dodajemy kaszę gryczaną i zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok 20 min. Po wystygnięciu dodajemy białka i porządnie mieszamy.
Mięso:
Polędwicę wolową oczyszczamy z błon (omięsnych ), następnie płuczemy pod bieżąca wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, skrapiamy oliwą. Polędwicę należy obsmażyć z każdej strony, by uniknąć utraty soków tkankowych, podczas pieczenia w cieście.
Zawijanie:
Na kruche ciasto układamy kaszę gryczaną z grzybami, na niej układamy polędwicę i całość zawijamy w roladę, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, robimy otwór po prawej stronie , by para mogła uchodzić i nie rozerwała boków.
Pieczenie:
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0C i pieczemy ok 20 min.
Alternatywne dodatki:
ciasto francuskie, szpinak