Żurek po polsku z cielęciną i warzywami

Cielęcina mostek 0,3 kg
Zakwas na żur 0,5 L
Chrzan 3 łyżki
Śmietanka 36% 0,2 L
Ziemniaki 0,4 kg
Marchew 1 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler mały ½ szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 3 ząbki
Majeranek 1 łyżeczka
Liść laurowy 1 szt.
Olej rzepakowy 2 łyżki
Sól, pieprz kruszony

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w grubą „zapałkę”, zalewamy ok. 1 l. wody, dodajemy sól i liść laurowy i gotujemy na małym ogniu.

Warzywa myjemy i obieramy, następnie kroimy: cebulę w piórka, czosnek w plasterki, a pozostałe warzywa w cienkie paski.

W głębokiej patelni smażymy na oleju rzepakowym drobno pokrojoną w paski cielęcinę, następnie dodajemy cebulę, czosnek i majeranek i dokładnie mieszamy. Gdy mięso z cebulą i przyprawami będzie rumiane przekładamy do gotujących się ziemniaków.

Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone warzywa delikatnie doprawiając kruszonym pieprzem i solą. Warzywa przekładamy do garnka z cielęciną i ziemniakami.

Do gotujących się warzyw i cielęciny dodajemy zakwas i gotujemy ok 10 minut na małym ogniu i sprawdzamy (próbujemy), czy nie dodać soli i pieprzu do smaku.

Śmietankę i chrzan mieszamy w misce rózgą dodając kilka łyżek gorącego żurku i dolewamy do zupy, delikatnie mieszając.

Alternatywne dodatki: jajko przepiórcze

Gotujesz?
Przyślij przepis