Policzki wołowe z warzywami po warszawsku

Policzki wołowe 1 kg
Wino czerwone 0,5 L
Mąka pszenna 0,1 kg
Olej rzepakowy 0,1 L
Czosnek 2 ząbki
Cebula 2 szt.
Marchewka 2 szt.
Pietruszka 2 szt.
Seler mały 1 szt.
Por ¼ szt.
Korzeń chrzanu ½ szt.
Liść laurowy 2 szt.
Ziele angielskie 3 szt.
Majeranek gałązka 2 szt.

Policzki wołowe oprószamy pieprzem, solą i mąką pszenną i smażymy w szerokim garnku na bardzo rozgrzanym oleju, mieszamy, dodając plasterki czosnku i grubo pokrojoną cebulę, czerwone wino i gotujemy kilka minut, a następnie zalewamy wodą do połowy garnka i gotujemy pod przykryciem.

Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Warzywa korzenne (marchew, pietruszkę i seler) obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, o grubości 1 cm. i dodajemy do gotującego się mięsa. Policzki będą gotowe, gdy w sposób naturalny, podczas gotowania, sos się zagęści.

Alternatywne dodatki: pieczarki lub podgrzybki

Gotujesz?
Przyślij przepis