Duszona wolowina z zielonym groszkiem

400 g wołowiny bez kości
1 marchewka
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
150 g przecieru pomidorowego
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1/2 szklanki bulionu wołowego z kostki
sól, pieprz, słodka papryka w proszku

dodatkowo:

300 g zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
40 g szynki dojrzewającej
1 szalotka
3 łyżki oliwy z oliwek

Seler, marchew pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać warzywa i dusić około 5 minut. Dodać mięso pokrojone na mniejsze kawałki. Wlać bulion i wino, dodać koncentrat pomidorowy, rozmaryn i wymieszać. Naczynie przykryć. Dusić na małym ogniu około 1 godz. Uchylić pokrywkę i dusić dalej, aż do miękkości mięsa. Na koniec doprawić solą, pieprzem i papryką.

Szalotkę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać szynkę pokrojoną w paseczki oraz groszek (mrożony wcześniej rozmrozić). Dusić około 8 minut, na koniec doprawić solą, ewentualnie pieprzem.

Mięso wyłożyć na talerz, dodać gorący groszek i od razu podawać.

Gotujesz?
Przyślij przepis