Carpaccio wołowe z mieszaną sałatą, smażone prawdziwki

Polędwica wołowa 0,6 kg
Mieszana sałata 0,5 kg
Pomidory koktajlowe 0,25 kg
Grzyby prawdziwki 0,3 kg
Szczypior 1 pęczek
Kapary 50 g
Cebula 50 g
Musztarda francuska 80 g
Majonez 0,2 kg
Ocet winny 20 ml
Oliwa 0,1 l
Cukier 0,30 g
Sól, pieprz do smaku

Polędwicę oczyszczamy z błon, myjemy, zawijamy mocno w folię plastikową i formujemy, wstawiamy do zamrażarki, gdy mięso twardnieje wyjmujemy z foli i cienko kroimy.

Borowiki oczyszczamy, myjemy, kroimy i smażymy.

Musztardę mieszamy z majonezem, dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz do smaku, dobrze mieszamy, na koniec dodajemy szczypiorek.

Łyżkę sosu rozprowadzamy po talerzu, kroimy i układamy plastry polędwicy na sosie, kolejną łyżką sosu polewamy mięso, przyprawiamy solą morską, pieprzem i skrapiamy oliwą.

Dekoracyjnie układamy pomidory koktajlowe, smażone borowiki i sałatę wymieszaną z dresingiem winegret, posypujemy pokrojonymi kaparami.

Alternatywne dodatki: chleb na zakwasie

Gotujesz?
Przyślij przepis