Pasztet wołowo-drobiowy z rosołu

1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe)
3 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
30 dkg surowej wątróbki drobiowej
2 - 3 bułki
2 cebule
4 ząbki czosnku
5 jajek rozm. L
sól, pieprz czarny i ziołowy
gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
mleko

Bułki namoczyłam w mleku. Jak już były miękkie odcisnęłam nie za mocno z nadmiaru mleka. Wątróbkę oczyściłam z błonek i opłukałam. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę pokroiłam w piórka. Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew. Ostudziłam.

Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką, bułki, marchew i pietruszkę. Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę. Przełożyłam białka do masy mięsnej i drewnianą łyżką delikatnie wymieszałam.

Taką masę przekładałam do foremek. Użyłam tu aluminiowych foremek z firmy Stella. Są wyłożone papierem, dzięki temu ciasto czy w tym przypadku mięso nie przywiera do foremki. Są bardzo praktyczne i nie są potrzebne blaszki i papier do pieczenia. Z tej ilości mięsa miałam 4 foremki pasztetu. Piekłam 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Gotujesz?
Przyślij przepis